Urmează:
Home Grupul Media pentru știri de securitate Securitate națională România în teatrele de operații NATO Instituții de învățământ militar Publicații militare Contact Hartă site

Actualizat la:
TEL VERDE

Harta rutiera

Nivel de alerta terorista
Exerciții comune pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, în vederea pregătirii pentru Summit-ul NATO din luna aprilie 2008
Vineri, 14.03.2008, 17:00

Militari din cadrul S.P.P., S.R.I., M.Ap., M.I.R.A și reprezentanți ai vămii și ai Aeroportului Internațional „Henri Coandă” implicați în asigurarea securității Reuniunii Alianței Nord Atlantice care va avea loc în luna aprilie  la București au prezentat vineri, 14 martie a.c., pe aeroport, un exercițiu comun, în scopul creșterii capacității de cooperare și reacției la nivel interinstituțional. 

Organizatorii au avut în vedere simularea măsurilor de securitate la sosirea unei aeronave oficiale și simularea intervenției în cazul solicitării de ajutor medical de către comandantul unei aeronave oficiale. Efectivele au repetat atît procedurile de desfășurare a intervenției în caz de incident aviatic în incinta aeroportului, cât și procedurile de acces al persoanelor în salonul oficial al aeroportului.

1. Simularea măsurilor de protecție și securitate la sosirea unei aeronave oficiale.

În cadrul exercițiului a fost simulată sosirea unui avion oficial în condiții de securitate similare celor care vor fi instituite în timpul Summit-ului din aprilie.

Toate persoanele și autovehiculele care au intrat în zona de securitate, inclusiv automobilele din coloanele oficiale, mașinile ambasadelor, autoturismele de poliție și chiar ambulanțele, au fost controlate de echipele de antiteroriști ai S.P.P. și S.R.I. În asigurarea securității au fost angrenate echipele S.R.I. de control antiterorist - antideturnare de pe aeroport.

Conform standardelor de securitate NATO, cu câtva timp înainte de aterizare au fost aplicate măsuri de supraveghere și cercetare aeriană, s-a procedat la verificarea capetelor de pistă și a zonei adiacente aeroportului (aceste proceduri fiind în responsabilitatea Ministerului Apărării).

După aterizare, aeronava a fost gardată de efective ale Brigăzii Antiteroriste ale SRI, iar coloana oficială a Serviciului de Protecție și Pază, însoțită de un autoturism “Follow Me” al Serviciului de Securitate Aeroportuară, s-a deplasat la aeronavă pentru a prelua delegația sosită la București. După plecarea coloanei oficiale, autoritățile vamale și ale Poliției de Frontieră s-au ocupat de verificarea documentelor de călătorie și de formalitățile vamale.

2. Simularea intervenției în caz de solicitare de ajutor medical de către comandantul unei aeronave oficiale

În acest caz, Turnul de Control al aeroportului a anunțat de urgență pe responsabilii cu securitatea aeroportului, iar aeronava a fost deplasată astfel încât accesul ambulanței să se facă cu ușurință. Ambulanța și echipajul medical au preluat urgența de la aeronavă, în funcție de rezultatul evaluării putând opta să se deplaseze la spital sau la cabinetul medical de la Salonul Oficial. În acest caz special, coloana oficială a preluat delegația  de la aeronavă, după plecarea ambulanței de la avion.

3. Repetarea procedurilor în caz de incident aviatic în incinta aeroportului

Responsabilii cu securitatea au repetat procedurile de desfășurare a intervenției în zona aeroportului în caz de incident aviatic: anunțarea de urgență  a reprezentantului M.I.R.A. - I.S.U. Ilfov și a punctului medical de la Salonul Oficial. Autospeciala de pompieri s-a deplasat în apropierea avionului, echipajul fiind pregătit de intervenție.

4. Repetarea procedurilor de acces a persoanelor în salonul oficial al aeroportului

Accesul persoanelor sosite pentru protocolul de întâmpinare, al reprezentanților mass-media sau al personalului de serviciu s-a realizat pe bază de acreditare, ecusoane, tabel, însemne de recunoaștere stabilite de către autorități. Cei care au avut dreptul de acces în zona salonului oficial au fost îndrumați apoi către filtrul de control tehnic antiterorist al S.R.I. Presa a fost poziționată, după efectuarea controlului antiterorist, în zona special destinată.

Două elicoptere pentru supraveghere și cercetare aeriană ale Ministerului Apărării au survolat zona pe tot parcursul exercițiului.


                        Grupul Media pentru Știri de Securitate
                                   Summit NATO 2008
Copyright © 2008 Serviciul de Protecție și Pază. Toate drepturile rezervate.