Urmează:
Home Grupul Media pentru știri de securitate Securitate națională România în teatrele de operații NATO Instituții de învățământ militar Publicații militare Contact Hartă site

Actualizat la:
TEL VERDE

Harta rutiera

Nivel de alerta terorista
Pregătiri finale la Ministerul Apărării
Miercuri, 19.03.2008, 16:30
Personalul Ministerului Apărării implicat în pregătirea și desfășurarea Summit-ului NATO de la București a desfășurat în cursul zilei de marți, 18 martie, un amplu exercițiu întrunit care simulează diverse situații de criză ce pot apărea pe timpul evenimentului, informează Ministerul Apărării.

Scopul exercițiului, coordonat de la Ministerul Apărării, a fost de a verifica sistemul de conducere, capacitatea de reacție și de intervenție a forțelor pentru executarea unor misiuni specifice în vederea asigurării măsurilor de siguranță și securitate a Summit-ului NATO 2008, precum și antrenarea elementelor de decizie în rezolvarea unor situații complexe.

La finalul exercițiului, factorii de conducere au apreciat că toate forțele Ministerului Apărării destinate asigurării securității Summit-ului NATO sunt pregătite și sunt în măsură să își indeplinească misiunile, iar sistemul de comandă, comunicații și control funcționează la parametri optimi.

Ministerul Apărării participă cu forțe și mijloace în cadrul tuturor domeniilor de responsabilitate prevăzute în Memorandumul de Înțelegere semnat între România și organizatorii Summit-ului.

Securitatea aeriană și maritimă pe timpul Summit-ului sunt sarcini asumate exclusiv de Ministerul Apărării. Securitatea spațiului aerian al României este realizată prin utilizarea capabilităților militare aparținând Forțelor Aeriene ale Armatei României, NATO și unor țări membre NATO. Securitatea navală este asigurată de forțe și mijloace aparținând Forțelor Navale ale Armatei României, informează Ministerul Apărării.

Participarea în cadrul acțiunii de securitate se materializează într-un număr important de aeronave de luptă, de evacuare medicală, de transport, mijloace de apărare aeriană cu baza la sol, nave de luptă, echipamente specifice activității de stat major și de suport logistic, aparținând tuturor categoriilor de forțe ale armatei.

Sunt agrenate, de asemenea, efective ale Forțelor pentru operații speciale și ale Direcției Generale de Informații a Apărării, specializate în executarea acțiunilor directe și intervenției antiteroriste, precum și structuri specializate în domeniul NBC, geniu, scafandri EOD.

Acțiunile forțelor Ministerului Apărării, peste 4000 de persoane, sunt integrate în concepția generală privind asigurarea securității Summit-ului și se desfășoară în strânsă cooperare cu acțiunile celorlalte structuri cu atribuții în domeniul securității național.

Grupul Media pentru Știri de Securitate
privind Summit-ul NATO, București 2008


Copyright © 2008 Serviciul de Protecție și Pază. Toate drepturile rezervate.